top of page
Image by Nong Vang

Levensschouw

Hoe zou je leven eruit zien als je je constant sluimerende wrok over vroeger, je zorgvuldig opgebouwde verdedigingsmechanismen en je oordelen over jezelf niet meer met je zou mee hoeven slepen?

Veel mensen met een bijna doodervaring omschrijven de ervaring van een Levensschouw; je ziet je hele afgelopen leven in alle details aan je voorbij schieten. De ziel ziet wat het graag anders had gewild en wat je lessen zijn. Je ziet daarnaast ook wat je met de liefde hebt gedaan, waar jij licht en hoop hebt gebracht en waar je anderen hebt geïnspireerd en geholpen.

Hoe zou het zijn wanneer je nu, tijdens je leven, al kon kijken naar de blauwdruk van je ziel en die kon leggen naast wat je er tot nu toe van hebt gemaakt?

Gedurende twee intensieve dagen neem jij jouw leven onder de loep. Je kijkt onder begeleiding naar de grote pijnpunten, patronen en lichtpunten in je leven. Dit proces gaat soms gepaard met tranen en boosheid (ik zorg voor zakdoekjes!), maar altijd ook met veel lichtheid, humor en lol. De belofte die ik je maak, is dat ik gedurende de Levensschouw naast je ziel (het deel van jezelf dat intuïtief weet wat klopt) blijf staan, niet naast je ego (het oordelende stemmetje in je hoofd). Vanuit daar kijken we samen naar de gekke sprongetjes die het ego maakt; de spectaculaire verhalen, grote verwijten en het vastzittend leed dat het een leven lang heeft opgebouwd.

De grote schoonmaak

We bekijken dit zodat je deze opgebouwde pijnpatronen kunt loslaten; dat noemen we vergeven. Laat ik hierbij meteen een misvatting de wereld uithelpen: vergeven heeft niets met de ander te maken en betekent niet dat je iets goedkeurt of de band met degene die je pijn heeft gedaan moet herstellen. Het houdt enkel in dat jij de wrok in jezelf opruimt zodat JIJ er geen last meer van hebt. Wrok is als het drinken van een gifbeker terwijl je hoopt dat de ander eraan doodgaat. Nou, daar gaan we dus lekker mee stoppen! Tijd om goed voor jezelf te zorgen. Je laat de hoop op een beter verleden los, zodat je vanuit het hier en nú - zonder de ballast van verontwaarding, wrok en afhankelijkheid – keuzes kunt maken over hoe JIJ verder gaat. Het is immers jouw leven, jouw tijd op aarde en jouw missie die je uit te leven hebt.

Methodiek

De Levensschouw is gebaseerd op een methodiek van Willem Glaudemans en zijn boek 'Boek van het Eeuwige Leven'​.

Wat gaan we precies doen?

We werken twee aaneengesloten dagen één-op-één; inventariseren eerst wat er aan bod dient te komen voor jou, gaan dan met de verschillende items aan het werk en doen dat steeds in tegenwoordigheid van een getuige; een inspirerend figuur die voor jou licht en liefde vertegenwoordigt. Alles wat er naar boven komt, breng je naar deze getuige, zodat het meteen in een ander licht komt te staan en het veroordelende ego geen kans krijgt.

We kijken daarna naar levensthema’s, formuleren je bereidheidsverklaringen, je zielemissie en vieren je lichtoogst. Dat laatste gaat over wat je al met licht en liefde hier op deze wereld hebt gebracht, maar waarvan je je vaak niet bewust bent. Waar heb je licht, inspiratie en hoop gebracht en anderen geholpen?

Kort gezegd oefenen we, net als bij het trainen van een spier, steeds weer op het maken van één keuze:

Kies je voor ego (angst) of kies je voor het weten dat eronder zit (liefde)?

Wat moet ik hiér nu weer mee?

Heb je nu niets met het idee van een leven na de dood, vind je het allemaal een beetje onzin of geloof je zelf in een andere spirituele stroming, religie of het vliegende spaghettimonster? Ook prima! De kern van wat we doen, is liefdevol en zonder oordeel kijken naar wat je ego allemaal voor gekke streken uithaalt en nieuwe keuzes maken. Wat je spirituele of religieuze overtuiging zijn (of juist niet zijn) is hier eigenlijk niet zo belangrijk voor.

Wat krijg je?

 • Intakegesprek

 • Lijst zelfonderzoeksvragen ter voorbereiding

 • Intensieve tweedaagse van vijf dagdelen

 • Nakomgesprek na ongeveer anderhalve maand

 • Boek 'De nieuwe kleren van het ego'

 • Twee volledig verzorgde dagen (incl. overnachting) in een fijne, rustige locatie dichtbij de natuur (in Lelystad)
  (Laat je maar even lekker vertroetelen!)

 

Investering

 • Traject:1599 euro (betaling in termijnen mogelijk)
  (Intakegesprek, boek, tweedaagse en nakomdagdeel)
 • Accommodatie: 400 euro
  (2x 1 pers. kamer, lunch, diner, werkruimte en koffie/thee/water)

  >  Totale investering: 1999 euro

bottom of page