top of page
Optimized-DSC_1933.jpg

Hoi, ik ben Lotte 

...en het is mijn missie om mensen te laten zien hoe je met nieuwsgierigheid, compassie en humor naar jezelf en 'je problemen' kunt kijken.

Ik geloof dat we het onszelf vaak onnodig ontzettend moeilijk maken en dat het enige* wat we hoeven te doen, is te leren om zonder oordeel naar binnen te kijken.

Hier schrijf, coach en spreek ik over wanneer mensen maar willen luisteren (of niet actief tegenstribbelen).

* Ik zeg 'het enige', maar potverdorie wat kan dat soms lastig zijn!

Relevante ervaring

Relevante ervaring? Hoezo niet gewoon een CV? Nou, van origine ben ik geschoold als econoom en voordat ik hier van wal steek over mijn passie voor macro-economie (want ja, dat vind ik ook waanzinnig interessant) heb ik besloten me hier te beperken tot de ervaring die het meest relevant is voor de lezer, oftewel jij. Mocht je benieuwd zijn naar mijn gehele CV kun je hier mijn LinkedIn-pagina bekijken.

Relevante werkervaring

 • Studentencoach en -trainer Nyenrode Business Universiteit (2022 - heden)
   

 • Organisator en spreker 'Glorieus falen' story telling avonden in theater de Kargadoor (Utrecht, 2022)
   

 • Gepubliceerde auteur Mindfulness boek 'De nieuwe kleren van het ego' (Uitgeverij 'De Driehoek', 2021)
   

 • Eigenaar eigen praktijk www.lottecloostermans.nl
   

  • Personal coaching waarin coachees leerden omgaan met piekeren en persoonlijke uitdagingen met vertrouwen aan te gaan. O.a. één-op-één coachingstrajecten met deelnemers aan het leadership programma van Volt en professionals met burn-out klachten succesvol afgerond.
    

  • Scholier- en student coaching resulterende in behalen van studie/scriptie, om kunnen gaan met groepsdruk en overwinnen van de 'Imposter syndrom'.
    

  • Sollicitatietraining leidende tot o.a. verkregen banen als politiek assistent Tweede Kamer, consultant en advocaat; significante salarisgroei na coaching op het gebied van onderhandeling; en helderheid en richting bij carrièreambities.
    

  • Begeleiden van Levensschouw met grote stappen in traumaverwerking als resultaat.
    

  • Trainingen Glorieus Falen en Know Thyself: een weg uit piekeren gefaciliteerd bij o.a. Coolblue.
    

 • Modereren nationale congres Volt (2020)Relevante opleidingen

 

 • Systemisch Teamtrainer en -coach (2022) 
  ICM
  Opleiding tot systemisch begeleider van teams en individuen, gericht op zowel familie- als organisatieopstellingen.
   

 • Coachingsopleiding (2021)
  ICM
  Coachingsopleiding resulterend in NOBCO gecertificeerd coachdiploma.
   

 • Levensschouwbegeleider (2021)
  Door Willem Glaudemans
  Opleiding tot het begeleiden van een intensieve één-op-één begeleiding in de vorm van een Levensschouw.

Relevante ervaring

Wat ik geloof

We maken het onszelf vaak lastig, omdat we niet willen kijken naar al het gedoe wat zich in onszelf afspeelt. We zoeken afleiding, duwen het weg of geven anderen de schuld, zodat we maar niet met onze innerlijke wereld aan de slag hoeven. Dit is heel begrijpelijk, want al dit 'gedoe' komt voort uit een gevoel van onveiligheid in de wereld dat we ooit hebben gevoeld; alle patronen, overtuigingen en verhalen die we onszelf vertellen zijn een manier om de wereld te interpreteren en onze plek erin oké te laten voelen.

 

Zo kun je jezelf vertellen dat je toch altijd buitengesloten wordt, zodat je niet gekwetst hoeft te zijn als het weer een keer gebeurt; je kunt geloven dat je een niksnut bent, zodat wanneer je faalt, je niet teleurgesteld hoeft te zijn; en je kunt een pessimistisch wereldbeeld hebben, zodat je niet geraakt wordt door de pijnlijke en oneerlijke dingen die je soms om je heen ziet. Samenvattend komt het erop neer dat je achteraf kunt zeggen: 'Ha, dat wist ik heus al wel!'

 

Weet je wat nu het grappige is? Deze strategie werkt niet. We raken nog steeds gekwetst als we buitengesloten worden, teleurgesteld als we falen en geraakt door de oneerlijke dingen om ons heen, we hebben er alleen heel snel een verhaaltje overheen om ons af te leiden van wat we van binnen voelen. Je dempt als het ware de put, maar voert het water niet af.

Ons innerlijke 'gedoe' gaat alsmaar harder schreeuwen om aandacht; via gepieker, via oordelen en zelfs via ons lichaam. Hoe meer we ervan wegkijken, hoe meer ons onderbewustzijn de boel eens goed door elkaar gaat schudden. Vaak uit zich dit in andere (onverklaarbare) klachten, omdat onze geest en lichaam ook wel weten dat je anders niet luistert. Zo leiden ze je als het ware om de tuin om toch even stil te staan. Je slaapt slecht, voelt je down of je lichaam zit je de hele tijd in de weg met (pijn)signalen die je niet kunt plaatsen.

 

Gelukkig is er een alternatief. Het is niet complex, het is niet hoogstaand en het is zelfs niet vernieuwend, namelijk: simpelweg observeren. Gewoon zitten op een kussentje of in een coachstoel en (samen) kijken naar wat er nu eigenlijk allemaal in jezelf gebeurt; wat voor gedachten, fysieke sensaties en oordelen er voorbij komen. Zo vind je binnen de kortste keren innerlijke patronen en overtuigingen en doordat je ze ziet, heb je de ruimte om nieuwe keuzes te maken. Ik zeg simpel, maar het kan soms ontzettend oncomfortabel voelen en vaak hebben we hier helemáál geen zin in.

Om die reden begeleid ik mensen om hier met heel veel compassie, aandacht en humor naar te kijken en vooral uit hun oordelen te blijven. Deze compassievolle aanpak jegens jezelf is de enige manier om je veilig genoeg te voelen om je innerlijke 'monsters' écht recht aan te kijken. Vaak kom je er dan achter dat dat innerlijke monster eigenlijk maar een klein blaffend hondje blijkt te zijn, die gewoon even gezien wilde worden.

WatIkGeloof
WatMeDrijft

Wat me drijft

Bij het schrijven van dit stukje, merk ik ongemak opkomen. Ken je dat, dat er van alles in jezelf speelt, maar dat je er de woorden niet goed voor kunt vinden? Ik weet heel goed wat me drijft, maar wanneer ik het op papier probeer te zetten, voelt het alsof het altijd te plat, simpel of oppervlakkig is.

Door hier met veel mensen over te praten, ben ik erachter gekomen dat iederéén zo'n rijke innerlijke beleving heeft. We lopen állemaal soms aan tegen het feit dat onze innerlijke ervaring moeilijk in woorden te vatten is. Het kan voelen alsof je de enige in de wereld bent die met een specifieke soort schaamte, onzekerheid of duister stukje rondloopt, maar niets is minder waar!

Is dat niet SUPER boeiend? Dat hetgeen waarin we ons zo onbegrepen kunnen voelen, iets is wat we állemaal herkennen.

 

We zijn niet alleen.

Wat mij drijft is precies dat: het leren kennen van de geweldig rijke en complexe innerlijke wereld van anderen en het ontdekken van patronen in hoe wij als mensen hiermee omgaan. Want geloof het of niet, hier zit veel overlap in en door het hier met elkaar over te hebben (wat toegegeven soms super pijnlijk of ongemakkelijk is), kunnen we de beste trucjes, tools en ideeën bij elkaar afkijken.

Want al dat eenzame gepieker, daar is het leven toch veel te kort voor!

bottom of page